Lezing “Als je darmflora maar goed zit”

Spreker: Lieneke van de Griendt, huisarts.

Datum: Ma 14 jan 2019

Aanvang 19.30u

Einde: 21.30u

Zaal open: 19.00u

Locatie: Natuurcentrum de Boshoek, Bospad 3, Schiedam.

Entrée €5,-

Aanmelden via ewg@hasn.nl

Onder darmflora wordt verstaan onze darmbacteriën. De laatste 10 jaar is hier veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wat vele culturen natuurlijk al duizenden jaren weten wordt nu door de westerse wereld bevestigd: er blijkt een belangrijke relatie te bestaan tussen darmflora en gezondheid,.

Van overgewicht, hart- en vaatziekten en suikerziekte tot astma, allergieën, depressie en autisme: de lijst met chronische aandoeningen die geassocieerd zijn met veranderingen in de diversiteit van darmbacteriën, groeit met de dag. Het goede nieuws hiervan is dat hieruit voortvloeit dat je zelf invloed kunt uitoefenen op ziektes waarvan we voorheen dachten dat we gewoon pech hadden die te krijgen.

Nederland heeft sinds kort een Microbiome-Center, dat o.a. een belangrijke rol hoopt te gaan spelen bij het ondersteunen van artsen in het verkrijgen van inzichten hierover. Maar ze doen meer.

U heeft vast gehoord van faeces (poep) transplantatie. Hierbij wordt poep van een gezond individu overgebracht in de darm van een zieke patiënt. Dit is eigenlijk al een heel oude behandeling, die nieuw leven in is geblazen. Dat kan wellicht veel moderner en veiliger, namelijk in de vorm van probiotica.

Het Microbiome-Center biedt behandelingen op maat aan. Na onderzoek van uw ontlasting krijgt u een recept voor gezonde bacteriën die in úw darm ontbreken en wellicht bijdragen aan een betere gezondheid. Een gepersonaliseerd aanbod dus, uniek in de medische geschiedenis én in de wereld! U merkt zelf of dit voor u helpt of niet, maar wat het over all resultaat van deze behandeling is, zal moeten blijken uit een groot onderzoek dat binnenkort start in samenwerking met vier nederlandse universiteiten.

Henk van Duinkerken, mede-oprichter van het Microbiome Center, zal aanwezig zijn tijdens de lezing en aan het einde een korte toelichting geven.

4 gedachten over “Lezing “Als je darmflora maar goed zit””

  1. Bedankt voor de uitnodiging op deze manier. Zo vaak komen we -gelukkig- niet in de praktijk en op facebook kom ik al een tijdje ook niet meer. We kunnen er deze keer alleen helaas niet bij zijn. We kijken uit naar de volgende lezing.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s