Eieren met spek

Na mijn uitleg over insulineresistentie zult u begrijpen dat geraffineerde koolhydraten en zetmeel (lees: glucose) grote boosdoeners zijn waar het gaat om het ontstaan van veel chronische ziekten. Dat heeft overigens niet alleen met insulineresistentie te maken, ook met het versuikeren van deeltjes in onze bloedbaan die we LDL noemen (dit geldt overigens niet voor álle LDL deeltjes). Deze kunnen makkelijk in de wand van bloedvaten dringen en daar leiden tot ‘verkalking’ en ontstekingen van de wand. Maar wat eet je ervoor in de plaats? We mochten toch ook al geen vet? Zo blijft er niets over lijkt het.

IMG_4073.jpeg

Prof. Tim Noakes – een van Zuid-Afrika’s meest vooraanstaande wetenschappers, emeritus hoogleraar Bewegingswetenschappen en Sportgeneeskunde — schreef een boek over het belang van de hele dag door koolhydraten eten. Totdat hij zelf — ondanks het feit dat hij marathons liep – diabetes type 2 ontwikkelde. Hij dook de literatuur opnieuw in en kwam uit bij uitvaartondernemer William Banting, die al in de 18e eeuw tot de conclusie kwam dat koolhydraatarm en vetrijk eten de enige echt effectieve manier was om af te vallen. Noakes’ eigen voorgestelde manier van eten bleek zijn diabetes te hebben veroorzaakt! Daarop scheurde hij zijn eerste boek door, bood al zijn lezers zijn excuses aan en hervond zichzelf. Hij schreef opnieuw een boek over voeding: ‘Koolhydraatarm, Suikervrij, Vetrijk’, dat sinds afgelopen april in de winkels ligt en waarvan in Nederland inmiddels al de vierde druk verkrijgbaar  is.

‘Vetrijk’ klinkt natuurlijk enorm controversieel. Richtlijnen over de hele wereld beweren immers – op basis van ‘gedegen’ wetenschappelijk onderzoek – dat het eten van vet ongezond is. Met name verzadigde vetten zouden tot een verhoogd cholesterol leiden en een hoog cholesterol leidt tot hart- en vaatziekten. Ergo: het eten van verzadigde vetten zou niet gezond zijn en wordt daarom afgeraden. Ook ons Voedingscentrum en de NHG-standaard CVRM noemt verzadigd vet nog altijd ongezond. Maar is dat ook echt zo?

Is er een relatie tussen het eten van verzadigde vetten en de gezondheid?
Er klinkt meer en meer kritiek op deze Richtlijnen.

Zoë Harcombe1bijvoorbeeld, kwam – na 3,5 jaar graven in alle wetenschappelijk onderzoek dat er bestaat over het eten van verzadigde vetten – tot de conclusie dat er geen enkel bewijs is voor een relatie met hart- en vaatziekten en/of een vervroegde dood en wist op dit onderwerp te promoveren. Zij was de eerste spreker op het 2e Congres voor Leefstijl Geneeskunde dat het NILG onder leiding van Prof. Hanno Pijl van het LUMC in november jl. organiseerde. Ik woonde dat congres bij, hoorde haar aan en kwam tot de conclusie dat hier geen speld tussen te krijgen is.

En ook Nina Teicholz, journalist, kwam bij haar onderzoek dat ze deed vanwege een serie artikelen voor het blad Gourmet, op het spoor van vetten. Ook zij onderzocht de achtergrond en context van de grote studies waarop Richtlijnen over de hele wereld zich baseren. Zij kwam tot de conclusie dat er economische belangen speelden die de geloofwaardigheid van de onderzoeken flink in twijfel trekt. En ook zij kon bij het doorspitten van de onderzoeken geen relatie vinden tussen het eten van verzadigd vet en de diagnose hart- en vaatziekten. Zij schreef hierover ‘The Big Fat Surprise’, een ware eye-opener en ook al een bestseller. 

Aseem Malhotra tenslotte, een vooraanstaand Brits cardioloog, schreef ‘Het Pioppi Dieet’. Hierin lees ik: “92% van de artsen wereldwijd gelooft nog altijd dat vetconsumptie kan leiden tot hart- en vaatziekten. En 54% neemt nog altijd onterecht aan dat cholesterol rijke voeding het cholesterol gehalte in het bloed verhoogt”. Malhotra licht vervolgens toe, dat bewijs hiervoor ontbreekt en dat een mediterraan dieet met gezonde vetten (waarmee bedoeld wordt: geen transvetten, maar wel verzadigde en onverzadigde vetten) tot een goede gezondheid leidt. Informatief in dit kader is ook zijn documentaire ‘The Big Fat Fix’. Mensen die willen afvallen zouden daarnaast veel succes kunnen hebben als zij tevens koolhydraatarm eten.

Dit zijn toch wel drie bijzonder krachtige publicaties. Ik heb dan ook de makers van de NHG-standaarden CVRM en Diabetes Mellitus om hun reactie gevraagd. Hun antwoord was dit: “Het afgelopen jaar heeft het NHG de medicatie paragraaf van de NHG standaard DM herzien. We zijn voornemens binnenkort met de herziening van het deel met de niet-medicamenteuze adviezen te beginnen. De door u aangesneden problematiek zal daarbij ook aan de orde komen.

Conclusie
In afwachting van deze herziening is er wat mij betreft vooralsnog géén bewijs voor een relatie tussen het eten van verzadigde vetten en een verhoogd risico op hart-en vaatziekten en een vervroegd overlijden. U mag van mij voorlopig weer eieren met spek2,3 eten!

 1. Zoe Harcombe heeft een BA en MA in economie en wiskunde aan de Cambridge University en een PhD in Public Health Nutrition. Klik hier voor haar wetenschappelijke onderbouwing.
 2. Als u wilt afvallen, uw vetspectrum of diabetes wilt verbeteren, eet er dan geen brood bij, maar groente.
 3. Ik kies zelf voor spek van een biologisch gehouden varken.

Stay tuned!

10 gedachten over “Eieren met spek”

 1. Ik heb in ieder geval baat bij weinig koolhydraten, het vliegt er af…….vraag me wel af wat meer eiwitten voor gevolg heeft. Topartikel.
  Groet en prettige dagen

  Marcel

  Like

 2. Mooi stuk Lieneke, dankjewel!

  Het dieet in jouw artikel volg ik nu zo’n 6 maanden en ik heb veel minder buikpijn, minder kwalen (nog wel wat die te maken hebben met immuunsysteem) en ik ben 6 kilo lichter. Die 6 kilo vind ik verbazend. Het was niet nodig bij mij, hoewel ik nu blij ben dat ik dat ene vetrolletje kwijt ben. Ik kijk weer met plezier in de spiegel ondanks mijn 60 jaar. Hihi.

  Ik wens je lekkere feestdagen met veel gezeligheid en lekker eten!

  xx Charlotte

  >

  Liked by 1 persoon

 3. Het gaat eigenlijk altijd dus in iedere situatie om een combinatie van factoren. Daarom lijkt het mij belangrijk om atijd breed te blijven kijken en je niet slechts op één aspekt te richten.anders zie je waarschijnlijk ook weer zoveel belangrijke factoren over het hoofd.

  Liked by 1 persoon

 4. Dit: LDL noemen. Deze kunnen makkelijk in de wand van bloedvaten dringen en daar leiden tot ‘verkalking’ en ontstekingen van de wand. Is dus absoluut niet waar. Alleen KLEINE LDL deeltjes kunnen dit. De grote LDL deeltjes zijn transporteurs van Trigs en kunnen niet klonteren door hun elektrische lading. De enige manier om correct vast te stellen of iemand potentieel ziek is of wordt is via een een zgn CAC-scan.

  Like

  1. Helemaal mee eens, maar omdat dit te ver gaat voor dit artikel, voegde ik de link toe die onder versuikeren staat. Paul Mason legt dit heel helder uit. Ik vraag mij op mijn beurt af of een CAC scan de enige manier is om ‘correct vast te stellen of iemand potentieel ziek is of wordt’. Zoals Paul Mason ook uitlegt: de verhouding Trigl : HDL zegt al heel veel. Alleen degenen die in het grijze gebied vallen (ratio grofweg 0,8-1,8) zou je dan nader moeten bekijken, met bijvoorbeeld een CAC-scan.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s