Krachttraining?

Als u vanaf het begin wilt lezen, ga hier naar de website en zie de kolom rechts (pc) of scroll naar beneden (mobiel).

Ik zit in een leuke ‘klas’. Zo’n 60 studenten van verschillend pluimage, jong en oud. Osteopaten, verpleegkundigen, diëtisten, mensen die verschillende soorten geneeswijzen beoefenen, een tandarts, een drogist, een zakenman en een moeder. Allemaal geïnteresseerd in hoe het lichaam werkt en wat er mis gaat als we ziek worden en waaróm het mis gaat. Dat is wat we hier leren.

Iedereen heeft medische basiskennis, maar ik ben de enige huisarts. Men vindt het heel bijzonder dat ik in dit vak geïnteresseerd ben. Omdat het als ‘alternatief’ wordt bestempeld en omdat ‘reguliere’ geneeskunde beoefenaars en ‘alternatief’ niet samen gaan. Over en weer is er veel scepsis. Wij vertrouwen de alternatieven niet en de alternatieven vertrouwen de regulieren niet. Maar ja, nou zit ik daar wel dus. En ik merk dat men dat eigenlijk hartstikke leuk vindt. Ik krijg veel bemoedigende woorden en complimentjes. Ik geniet van al die aandacht en vind het tegelijkertijd ook opmerkelijk dat de wereld zo in elkaar zit. Dat al die mensen die zich inzetten voor het wel en wee van anderen, regulier en alternatief, kennelijk zo ver uit elkaar staan dat als er iemand over de heining komt kijken, dat als heel bijzonder wordt ervaren.

Ik stel natuurlijk veel kritische vragen en heb het hoogste woord als er iets gezegd wordt dat mij vreemd in de oren klinkt. “Ja nou hoor ik je toch alwéér iets zeggen dat niet klopt” zeg ik op een gegeven moment. En ik hoor mezelf: huh, zei ik nou ‘alwéér’? Ik moet hardop lachen om mijn eigen achterdocht en de zaal lacht mee. De sfeer is heel plezierig en de docente is een warm mens. Zij kan mijn kritische houding heel goed hebben en moedigt me zelfs aan vooral kritisch te blijven. Zo wordt het een grappig soort van kat-en-muis spel, waar we met elkaar plezier om hebben.

De lessen bevatten heel veel informatie maar worden zodanig uitgelegd dat het goed te volgen is. Ik vind het allemaal reuze boeiend en en maak veel aantekeningen. Digitaal, want dan kan ik het later allemaal makkelijk terugvinden, dat studeert sneller.

We worden elk uur aangemoedigd even te bewegen, want na een uur stilzitten heb je alweer spierweefsel ingeleverd, zegt de docente. We staan op, en doen wat oefeningen. Bijvoorbeeld push-ups (in het begin zakte ik niet meer dan 2 cm, maar nu doe ik er moeiteloos tien achter elkaar tot halverwege de grond), squats of we planken even (op de onderarmen steunen en het lijf als een plank strekken, tot aan de tenen). Niet meer dan 1-2 minuten. Precies genoeg om weer helder te zijn. Heerlijk! Ik blijf op deze manier moeiteloos een hele dag alert, van 9-17.30u.

Gaandeweg de colleges begrijp ik steeds beter waarom er zo op spiertraining gehamerd wordt. Hierin schuilt een gezond en helend proces. Je gooit zo niet alleen je overtollige suikers eruit, maar je spieren worden ook door de beweging gestimuleerd meer spierweefsel aan te maken. En dat is mooi, want in de spieren liggen onze energiefabriekjes (mitochondriën). Hoe meer spierweefsel, hoe meer energie we genereren en hoe energieker we ons voelen. Op de koop toe maken we ook nog een beetje lactoferrine aan, (een natuurlijk antibioticum dat ook veel in moedermelk zit).

Tussen de middag krijgen we een overheerlijke lunch, gebaseerd op het oer-dieet. Waarom het oerdieet, dat leg ik later nog uit. Vis, kip, verschillende groenteschotels en -salades, noten, knollen en eigerechten. Het smaakt me allemaal enorm goed en wat me opvalt is dat ik me er een hele lange middag verzadigd door voel. Eigenlijk eet ik rond 19u alleen nog iets kleins, twee haringen of zo en dat is dan genoeg. Ik krijg tussen de lunch en het diner geen honger en tussen mijn avondhap rond 19u en mijn ontbijt de volgende dag, taal ik naar niets anders dan alleen drinken. En dat is bijzonder. Want vroeger had ik last van honger aanvallen. Hypo’s, zeg maar. Iedereen kende dit van mij, omdat ik er echt prikkelbaar en chagerijning bij was en echt iets móest eten. En als dat dan niet voorhanden was, dan moesten alle plannen wijken voor het vinden van iets te eten voor mij, anders was er geen land met me te bezeilen.

Ik ontdekte -inmiddels alweer een paar jaar geleden- dat dat te maken had met de suikers die ik at of dronk tijdens de maaltijd ervoor, of die in een tussendoortje zaten. Jus d’orange, een plak ontbijtkoek, zelfs banaan veroorzaakte dit. Mijn eigen theorie was deze: het lichaam maakt dan insuline aan, maar schiet als het ware door. De suikerspiegel gaat na het eten of drinken eerst even omhoog, maar zakt dan na enkele uren juist even onder normaal, door de inmiddels ontstane insulinepiek die de suikers de cellen injaagt. Patiënten op mijn spreekuur maken ook melding van dit fenomeen dat ook wel ‘hypoglycaemie‘ wordt genoemd. Ik herinner me dat dat vroeger als een vage diagnose werd (misschien wel nog steeds wordt?) beschouwd door reguliere artsen. Hypo’s kwamen tenslotte alleen écht voor bij suikerziekte, ten gevolge van de medicatie die daarvoor gebruikt werd.

En nu leer ik bij welk fenomeen dit hoort, een van de andere veel voorkomende oorzaken van chronische klachten. Onverklaarde moeheid bijvoorbeeld en het buikje dat maar niet weg te krijgen is, acné, eierstokcysten (PCOS) en zelfs prostaatvergroting.

Namelijk: insulineresistentie.

————————————————————————————————————————————-

Wordt vervolgd! U kunt zich abonneren op mijn blog via de knop ‘volg’ in de kolom rechts op uw pc of laptop. Mobiele lezers zien rechts onderin een volgknopje. Na aanmelding ontvangt u een mail wanneer ik een nieuwe blog heb gepost.

Tip: Doe elke twee uur 1 minuut lang wat krachtsoefeningen. Je hebt er niets voor nodig! Maak het jezelf niet te moeilijk en doe alleen dat wat lukt. Doe de push up bijvoorbeeld eerst tegen een tafel aan. Wil je weten hoe je de perfecte squat doet, klik dan hier, voor planken klik hier, voor een push up klik hier.

NB Doe de eerste 2 uren na de maaltijd geen oefeningen. 

4 gedachten over “Krachttraining?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s