Hmmmm…….

De HPA-as wordt dan actief en zo ontstaat er productie van stress-hormonen, met als gevolg dat het immuunsysteem onvoldoende energie overhoudt om naar behoren te functioneren.

Tijdens mijn lunch van een half uur -op de praktijk- luisterde ik naar het betoog van de orthomoleculair therapeut, die sinds kort -op mijn eigen verzoek- in ons pand spreekuur houdt. Ik heb haar leren kennen op een door mijzelf georganiseerde netwerkavond, waar een van de genodigden haar meenam, omdat ze met haar een goede ervaring had opgedaan bij de gezamenlijke behandeling van een patiënt.

Deze netwerkavonden zijn bedoeld voor hulpverleners uit de regio om elkaar beter te leren kennen. Een gezicht te zien, behorende bij een naam waar ik als huisarts al zo vaak heen verwees, of waar ik enthousiaste verhalen over had gehoord van patiënten, terwijl ik nog nooit de mens achter die naam had ontmoet. Ik nodig hiervoor alle plaatselijke huisartsen uit en een aantal paramedische hulpverleners, die meestal solitair werken en dus ook elkáár niet kennen van gezicht.

De huisartsen komen niet. De reden laat zich raden als je hoort wie er wel komen: naast psychologen en mijn POH-GGZ, ook haptotherapeuten, osteopaten, een sjamanistisch werkende therapeut, een cranio-sacraal therapeut, een kleurentherapeut en dus ook een keer een orthomoleculair therapeut.

Er zijn vele therapeuten waar patiënten graag heengaan, maar waarbij wij huisartsen nogal eens de wenkbrauwen optrekken als we de titel horen. De diagnose luidt al gauw ‘candida in de darm’ of ‘tekort aan vitamines’, wat allemaal niet via (onze) metingen aantoonbaar is. Voor ons dus onbekend en niet te controleren op waarheid, dus kan het nooit iets zijn. Vinden wij dokters. Meestal.

Ook ik had vroeger zo mijn bedenkingen. Toch is het altijd zo geweest dat ik achter de mening van de patiënt sta; een belangrijke oorzaak van de genezing zit hem namelijk in het vertrouwen van de patiënt in de hulpverlener en de geneesmethode. Het placebo effect is waarschijnlijk hierop gebaseerd. Dus dat waar de patiënt in gelooft, werkt bevorderend voor het succes van de methode.

Voordat ik echt een mening vorm over andere geneeswijzen, leer ik graag eerst meer over wat die inhoudt. Ook dit is een reden waarom ik deze netwerkavonden organiseer.

We speed-daten: elk kwartier spreken we een ander en dat drie rondes achter elkaar.
En zo kwam ik eens tegenover ene Ischa, een orthomoleculair therapeut, te zitten. De term orthomoleculair kwam me bekend voor, maar ik wist niet precies wat zo’n therapeut doet. Patiënten hebben het er steeds vaker over. Vooral zij met chronische klachten die wij huisartsen en specialisten niet kunnen oplossen gaan er graag heen. En een van de haptotherapeuten -die ik hoog heb zitten- was er enthousiast over. Nou, ik was benieuwd. Het klonk me vooral -eerlijk is eerlijk- heel zweverig in de oren. En ‘iets met voeding’, dacht ik, omdat ik ook diëtisten er weleens over hoor.

Goed. Orthomoleculair dus. Ischa stak van wal op mijn vraag over wat haar vak nu precies inhoudt en meer… ze deed op dit moment namelijk nog een aanvullende studie: kPNI.

Ik viel om van verbazing: ze sprak over biochemie, psychologie, biologie, fysiologie, neurologie en immunologie. Ik dacht dit kan niet waar zijn, want deze vakken ken ik erg goed…. ze vormen de basis van mijn eigen studie geneeskunde!

Van Ischa begreep ik dat haar studie je leert wat er op biochemisch niveau (hoezo zweverig?!) gebeurt in en met ons lijf tijdens stress en ongezonde voeding en wat je daar aan kunt doen met behulp van ontspanning, krachttraining en suppletie van bouwstenen daar waar ze in de voeding ontbreken. Tijdens mijn eigen studie geneeskunde kregen we exact dezelfde vakken en leerden we dezelfde ziektebeelden herkennen. Maar wij leerden vervolgens wat we daar aan kunnen doen met behulp van medicijnen. En daar hebben we al meteen het gedonder in de glazen….. ik studeerde medicijnen……

Wordt vervolgd! U kunt zich abonneren op mijn blog via de knop ‘volg’ in de kolom rechts op uw pc of laptop. Mobiele lezers zien rechts onderin een volgknopje. Na aanmelding ontvangt u een mail wanneer ik een nieuwe blog heb gepost.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s